Emeril Lagasse

Małże w sosie pomidorowym z koprem włoskim oraz frytkami


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Małże w sosie pomidorowym z koprem włoskim oraz frytkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki oliwy z oliwek

100 g boczku pokrojonego w kostkę

1 ½ szklanki drobno pokrojonego kopru włoskiego

½ szklanki pokrojonej cebuli

¼ szklanki drobno pokrojonej szalotki

1 szklanka likieru anyżkowego (zalecany Pernod) lub wytrawnego białego wina

2 łyżki posiekanego czosnku

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 szklanki drobno pokrojonych pomidorów obranych ze skórki

¼ łyżeczki soli

¼ łyżeczki płatków chili

2 kg oczyszczonych małży

2 łyżki likieru anyżkowego (zalecany Pernod)

2 łyżki posiekanej bazylii

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać boczek i smażyć przez 5-6 minut, aż wytopi się z niego tłuszcz. Dodać koper włoski i dusić przez 2-3 minuty. Następnie dodać cebulę i szalotkę, dusić przez kolejną minutę. Dorzucić czosnek i smażyć przez 30 sekund. Zwiększyć gaz i dolać Pernod lub białe wino. Gotować 3-4 minuty. Dodać koncentrat pomidorowy, pomidory, sól i płatki chili, a następnie doprowadzić do wrzenia. Dorzucić małże oraz 2 łyżki likieru anyżkowego. Wymieszać i przykryć przykrywką. Gotować przez 3-4 minuty, aż małże zaczną się otwierać. Dodać bazylię oraz natkę pietruszki i dobrze wymieszać. Małże podawać w głębokich miseczkach razem z frytkami podanymi na oddzielnym talerzu.

powrót

Podobne przepisy

Paella z owocami morza
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 65)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Mule w białym winie
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Makaron pad thai
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Homar w lekkim bulionie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ośmiorniczki w czerwonym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.