Rick Stein

Małże po marynarsku


Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Atlantyk zimą i hiszpańska fiesta (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Małże po marynarsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

50 ml oliwy extra vergine

1 cebula

1 łyżeczka (5 ml) papryki w proszku

150 ml passaty (włoski przecier z pomidorów)

50 ml wytrawnego

białego wina (Albariño)

1,75 kg oczyszczonych małży (sercaków)

szczypta pokruszonej

suszonej papryczki chilli

1 łyżka (15 ml) beurre manié*

1 łyżka (15 ml) posiekanej natki pietruszki

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Cebulę drobno posiekać. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i mieszając, smażyć ok. 20 minut. Dodać paprykę w proszku, wymieszać i smażyć chwilę. Dodać passatę i wino, wymieszać i gotować parę minut aż zgęstnieje. Wrzucić małże, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu ok. 4 minut, aż małże się otworzą. Posypać pokruszoną papryczką chilli, wymieszać. Dołożyć beurre manié i dobrze wymieszać. Gotować ok. 1 minuty aż sos zacznie gęstnieć, posypać natką, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Wyłożyć na głębokie talerze i podawać.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.