Laura Calder

Małże gotowane w winie


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Małże gotowane w winie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg małży

75 ml wytrawnego

białego wina

1 liść laurowy

1 posiekana szalotka

1 rozgnieciony ząbek czosnku

3 ziarna pieprzu

1 łyżka masła

garść świeżej

posiekanej pietruszki

 

Przygotowanie:

Przejrzyj małże. Wyrzuć te, które są otwarte. Wymyj pozostałe, usuń wąsy. Do dużego garnka wrzuć liść laurowy, szalotkę, czosnek, pieprz i wlej wino. Zagotuj. Dodaj małże. Gotuj pod przykryciem, aż się otworzą, czyli około 5 min. Przełóż małże na duży półmisek. Odłóż te, które się nie otworzyły. W wywarze rozpuść masło i dodaj pietruszkę. Takim dressingiem polej małże.

powrót

Podobne przepisy

Krewetki w cieście kataifi
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Krewetki z solą i pieprzem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krab królewski z Hokkaido z 3-łyżkowym octem
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Homar w lekkim bulionie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.