Laura Calder

Małże gotowane w winie


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Małże gotowane w winie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg małży

75 ml wytrawnego

białego wina

1 liść laurowy

1 posiekana szalotka

1 rozgnieciony ząbek czosnku

3 ziarna pieprzu

1 łyżka masła

garść świeżej

posiekanej pietruszki

 

Przygotowanie:

Przejrzyj małże. Wyrzuć te, które są otwarte. Wymyj pozostałe, usuń wąsy. Do dużego garnka wrzuć liść laurowy, szalotkę, czosnek, pieprz i wlej wino. Zagotuj. Dodaj małże. Gotuj pod przykryciem, aż się otworzą, czyli około 5 min. Przełóż małże na duży półmisek. Odłóż te, które się nie otworzyły. W wywarze rozpuść masło i dodaj pietruszkę. Takim dressingiem polej małże.

powrót

Podobne przepisy

Paella z owocami morza
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 65)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Krewetki z woka ze smażonym surowym  boczkiem
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Mule po belgijsku
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Singapurski smażony makaron
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.