Małże duszone z piwem, pastą sojową i imbirem

Przepis z programu Rick Stein na Dalekim Wschodzie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Małże duszone z piwem, pastą sojową i imbirem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1,75-2 kg małży

1 łyżka solonej

sfermentowanej soi

1 łyżeczka cukru

2 łyżki oleju sezamowego

2 łyżki oleju roślinnego

20 g drobno posiekanego czosnku

25 g korzenia świeżego imbiru

obranego i posiekanego

1 czerwone chilli

rozcięte wzdłuż na pół i pokrojone w cienkie paseczki

120 ml piwa

sok z ½ limonki

6 dymek

cienko posiekanych

1 garść liści kolendry

grubo posiekanych

 

 

Przygotowanie:


Umyj starannie małże w wodzie, wyrzuć te, które się nie zamykają, gdy postukasz nimi o blat.
Wrzuć do miseczki marynowaną soję, dodaj cukier i olej sezamowy. Rozetrzyj na pastę łyżką lub widelcem. W dużym, głębokim rondlu rozgrzej na średnim ogniu olej roślinny. Dodaj czosnek, imbir, chilli i pastę sojową. Smaż mieszając kilka sekund. Dodaj małże, wlej piwo. Powiększ płomień. Przykryj, duś przez 2-3 minuty, potrząsając rondlem, aż małże się otworzą. Zamknięte wyrzuć. Dodaj sok z limonki i dymkę. Wyłóż gotowe danie na głębokie talerze i posyp siekaną kolendrą.

powrót

Podobne przepisy

Pikantne mule z fasolą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Krewetki z chili
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Omułki z chorizo w stylu goańskim
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Risotto
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krewetki w kokosie z domowym sosem chili
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Krewetki z solą i pieprzem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.