Małże Alaina

Małże Alaina
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 60)
Trudność:
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 2 kg małży

  • 1,5 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały pęczek pietruszki
  • 2 szklanki wina, białego, wytrawnego
  • 150 gr masła solonego
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

1. Zostaw małże na noc w solonej wodzie, żeby się oczyściły. Mieszaj od czasu do czasu. Odsącz je i opłucz.
2. Posiekaj cebulę i zeszklij na maśle z pietruszką (grubo pokrojoną) w dużym rondlu. Podlej białym winem i zredukuj. Obficie popieprz.
3. Przed dodaniem małży, dodaj wyciśnięty czosnek. Wrzuć małże; zamieszaj i przykryj. Gotuj na dużym ogniu przez 5 minut, żeby się otworzyły. Jeść gorące, palcami, z dobrym białym winem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA