Anna Olson

Malinowy fool z bezą


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Malinowy fool z bezą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Bezy

białko 3 jajek, o temp. pokojowej

½ łyżeczki winianu potasu

¾ szklanki cukru



Krem malinowy

2 szklanki świeżych malin

5 łyżek cukru

1½ szklanki śmietany kremówki

3 łyżki ukwaszonej śmietany

1 łyżeczka drobno otartej skórki pomarańczowej

cukier-puder do oprószenia



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 110ºC. Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ubić pianę z białek z winianem potasu. Stopniowo dosypywać cukier i ubijać pianę mikserem na średnich obrotach, żeby bezowa piana była sztywniejsza i nie opadała (ok.5 min). Przełożyć bezową pianę do szprycy i nakładać na przygotowaną blachę. Piec bezy 1½ godziny, a następnie wyłączyć i dosuszyć bezy w zamkniętym piekarniku (powinny bez trudu odchodzić od papieru do pieczenia). Ostudzić bezy do temperatury pokojowej. Zmiażdżyć maliny widelcem z 3 łyżkami cukru i odstawić. Ubić śmietanę z pozostałymi dwoma łyżkami cukru i dodać kwaśną śmietanę oraz skórkę pomarańczową. Przemieszać krem z malinami tworząc dwukolorowy fool ze smugami owocowej masy. Nałożyć porcje do miseczek i pokruszyć na wierzch bezę.



Bezy z kremem malinowym można podać w postaci markiz – spód jednej bezy należy posmarować kremem i połączyć z drugą bezą. Krem należy nakładać przed samym podaniem.



Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml




© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Ciasto z Earl Grey'em
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Herbata (odc. 6)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Keks blondie
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Ciasta wielkanocne
Tarta z botwiną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Profiterolki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Strudlowe ciastka śliwkowe na sposób friulański
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.