James  Martin

Malinowe pianki marshmallow


Przepis z programu Słodki James (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Malinowe pianki marshmallow
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

455 g drobnego cukru

1 łyżka glukozy w syropie

200 ml wody

białko 2 dużych jajek

9 listków żelatyny (około 16 g)

namoczonych w 140 ml wody

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

cukier puder

do oprószenia i obtoczenia

skrobia kukurydziana

do posypania i obtoczenia

125 g świeżych malin

200 g stopionej białej czekolady (opcjonalnie)

 

 

Przygotowanie:


Wsyp cukier, wlej glukozę oraz wodę do rondla z grubym dnem. Zagotuj i podgrzewaj na dużym ogniu, aż specjalny termometr cukierniczy zanurzony w mieszaninie wskaże 127 stopni C – uważaj, syrop będzie bardzo gorący. Ubij białka na sztywną pianę. Gdy syrop cukrowy osiągnie właściwą temperaturę, zdejmij rondel z ognia i ostrożnie wmieszaj żelatynę, odciśniętą z nadmiaru wody. Przelej całość do metalowej miski. Ubijaj białka na wolnych obrotach, jednocześnie wlewając gorący syrop. Mieszanina zrobi się lśniąca i zacznie gęstnieć. Dodaj ekstrakt waniliowy i kontynuuj miksowanie jeszcze przez 5-10 minut, aż masa zesztywnieje i nie będzie opadać. Lekko natłuść oliwą wnętrze płytkiej blachy do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm. Posyp blachę przesianym cukrem pudrem oraz przesianą skrobią kukurydzianą i nałóż na blachę połowę piankowej mieszaniny, wygładzając powierzchnię zwilżoną łopatką. Delikatnie obtocz maliny w mieszaninie cukru pudru i skrobi kukurydzianej i rozłóż je na wygładzonej powierzchni. Przykryj maliny resztą piankowej mieszaniny i odstaw na co najmniej godzinę do lodówki, żeby się zestaliła. Posyp stolnicę cukrem pudrem i skrobią kukurydzianą. Delikatnie odsuń piankę od bocznych ścianek blachy z pomocą łopatki i wyłóż całość na przygotowaną stolnicę. Pokrój na kwadraty i obtocz w cukrze pudrze i skrobi. Pozostaw chwilę do wyschnięcia na metalowej kratce i zapakuj do szczelnego pudełka. Podawaj bez dodatków lub zanurzając w stopionej białej czekoladzie.

powrót

Podobne przepisy

(odc.10)gruszki zapiekane ze słodkim pieczywem
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Migdały rocher
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mus czekoladowy z figami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki
Pudding ryżowy z owocami w syropie
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Sorbet malinowy z winem gamey i babeczki z owocami oraz lukrem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.22)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gruszki w miodzie i winie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.