Mali z krewetek

Przepis z programu Floyd w Indiach odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Mali z krewetek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

surowe krewetki tygrysie (świeże lub mrożone)

kurkuma

gruboziarnista sól

olej kokosowy

cebula

świeży imbir

czosnek

zielone papryczki chili

mleko kokosowe

pomidory

 

 

Przygotowanie:


Posypać krewetki kurkumą i gruboziarnistą solą, wymieszać i odstawić. Na rozgrzanym oleju kokosowym zeszklić posiekaną cebulę z drobno posiekanym imbirem, zmiażdżonym czosnkiem i pokrojonymi papryczkami. Dodać krewetki i smażyć je, aż zmienią kolor. Powoli, cały czas mieszając, wlać rozcieńczone wodą mleko kokosowe (chodzi o to, aby mleko się nie zwarzyło). Dodać pokrojone w kostkę pomidory bez skórki. Wlać pełne mleko kokosowe, podgrzać całość i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Kalmary na czerwonej soczewicy
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
Budyń z cukinii z potrawką z muli
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Szafranowy ryż z ragout z ryb
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Raki po warszawsku z grzankami na maśle
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.