Marta Dymek

Malezyjskie curry z selera


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

odsłon: 211

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 szklanka ryżu

700 g selera

olej kokosowy

 

Pasta curry:

2 trawy cytrynowe

½ cebuli

1 ząbek czosnku

¼ łyżeczki zmielonej kolendry

kawałek kurkumy

ostra papryczka

szczypta soli

szczypta cukru

 

olej kokosowy

1 puszka mleczka kokosowego

1 laska cynamonu

2 łupiny kardamonu

1 gwiazdka anyżu

4 liście kaffiru

1 łyżeczka sosu sojowego

 

do podania: kolendra, limonka, czarny pieprz z moździerza (grubo i świeżo rozkruszony), świeże chili

 

 

Przygotowanie:

Najlepiej zacząć od zalania ryżu wodą i odstawienia na chwilę, żeby się namoczył.
Seler obrać, pokroić w grubą kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać sporą ilość oleju kokosowego, na gorący olej dodać seler i smażyć do momentu, aż będzie rumiany, przez jakieś 8 - 10 minut.
Ryż odcedzić, zalać 1,5 szklanki wodą, dodać szczyptę soli i gotować pod przykryciem.
W międzyczasie zrobić pastę curry.
Kiedy seler będzie rumiany wyjąć z garnka i odłożyć na bok. Na dno garnka z pozostałym tłuszczem dodać pastę curry i smażyć przez 3 - 4 minut do czasu, aż zacznie przyjemnie pachnieć.
Na małej patelni podprażyć anyż, kardamon i cynamon. Dodać je do garnka razem z kaffirem, wlać mleko kokosowe, ponownie dodać seler, przykryć i gotować 5 - 8 minut. Na koniec doprawić do smaku większą ilością sosu sojowego w razie potrzeby, podawać skropione limonką ze świeżą kolendrą, czarny pieprzem i chili.

powrót

Podobne przepisy

Pasztet cukiniowy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie, Pasztety i terriny
Wegański shake
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje, Dania wegańskie
Bigos pomidorowy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wigilijne, Dania wegańskie
Zielona fasolka z pieczonymi cytrynami
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie
Grillowane szparagi z pastą miso
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie
Pieczone marchewki z pesto marchewkowym
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

skomentuj przepis

Tereskaeska

postów: 6

19.10.2017 11:12

CYTUJ

Bardzo smacznie orientalne danie i wbrew pozorom nie jest trudne w przygotowaniu. Zmieniłam tylko jedną rzecz, nie lubię jałowego ryżu więc ugotowałam w bulionie warzywnym. Nie miałam akurat gotowego ale to nie problem bo w takich sytuacjach sięgam po gotowy bulion od Krakusa, wychodzi równie aromatycznie i zdrowo.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.