Malezyjskie curry z ryby, pomidorów i okry

Przepis z programu Rick Stein na Dalekim Wschodzie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Malezyjskie curry z ryby, pomidorów i okry
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki wody tamaryndowej:

60 g pasty tamaryndowej

150 ml letniej wody



Składniki pasty do curry:

1 łyżka nasion kolendry

1 łyżka nasion kuminu

1 łyżka nasion fenkułu

1 łyżka ziaren czarnego pieprzu

1 łyżka drobno tartego, świeżego kokosa

7-10g suszonych, czerwonych chilli, najchętniej z Kaszmiru, moczonych przez 30 minut w gorącej wodzie i odsączonych

25g czosnku, obranego, grubo posiekanego

25g świeżego imbiru, obranego, grubo posiekanego

1 łyżka tartej kurkumy

1 duża łodyga trawy cytrynowej, usunięta zewnętrzna część, wewnętrzna posiekana

1 łyżeczka cukru palmowego (można go zastąpić złocistym, miałkim albo brązowym cukrem)

3 łyżki oleju roślinnego



Składniki curry:

4 x 300g wyfiletowanych makreli

4 łyżeczki soli, plus do smaku

3 łyżki oleju roślinnego

250 g cebuli, obranej, pokrojonej w piórka

24 liście curry

400 ml mleka kokosowego

500 ml wody

2 czerwone, średnio ostre chilli, pokrojone w ukośne 1cm plasterki

2 zielone, średnio ostre chilli, pokrojone w ukośne 1cm plasterki

175 g okry (ketmii piżmowej)

1 średnia oberżyna, przecięta wzdłuż na 4 plastry, każdy pokrojony w 1cm paski

3 średnie pomidory, każdy pokrojony w ósemki

liście z małego pęczka kolendry (do przybrania)



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarni do 200ºC.



Przygotowanie wody tamaryndowej:

Wrzuć do miseczki pastę tamaryndową, zalej letnią wodą. Rozcieraj między palcami, wyczuwając nasionka. Przetrzyj przez drobne sito, zachowaj płyn, wyrzuć to, co zostało na sicie.



Przygotowanie pasty curry:

W młynku do przypraw albo moździerzu rozgnieć na proszek nasiona kolendry, kminu, fenkułu oraz pieprzu. Przesyp do malaksera, dorzuć pozostałe składniki i zmiksuj na gładką masę.

Posyp makrele w środku i na zewnątrz dwoma łyżeczkami soli i odłóż na 20 minut. W dużym rondlu rozgrzej olej na średnim ogniu. Gdy będzie gorący, dorzuć cebule i dopraw do smaku solą. Smaż cebulę przez 4-5 minut aż będzie złocistobrązowa. Zmniejsz płomień, dodaj pastę curry i liście curry, smaż przez 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając, aż wydobędziesz armat przypraw, a większość płynu odparuje. Dodaj mleko kokosowe, wodę, chilli, okrę, oberżyny, pomidory, wodę tamaryndową i resztę soli. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 12-15 minut, aż sos zgęstnieje. Posolone makrele ułóż w jednej warstwie w głębokiej blasze. Polej sosem tak, aby je nakrył. Przykryj blachę folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz przez 30-35 minut, aż ryby będą miękkie. Ułóż na talerzach, polej sosem curry, posyp siekaną kolendrą.



Opracowano na podstawie „Rick Stein na Dalekim Wschodzie”, odc. 4



powrót

Podobne przepisy

Barramundi z wietnamską sałatką
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 45)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Kotleciki z solonego dorsza z confit z papryki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Łosoś marynowany w balsamico
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.