Małe serniczki z wiśniową polewą

Przepis z programu Martha piecze (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Małe serniczki z wiśniową polewą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




12 małych serniczków (Schłodzone ciasto owijamy folią. Można je przechowywać w lodówce przez 3 dni. Najlepiej smakuje po schłodzeniu przez całą noc. Przed podaniem trzymamy serniczki przez 20 minut w temperaturze pokojowej).



Kruszonka:

20 krakersów z mąki graham

10 łyżek stopionego masła

3 łyżki cukru

szczypta gruboziarnistej soli



Ciasto:

1 porcja ciasta na sernik nowojorski

polewa wiśniowa (według przepisu poniżej)



Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Smarujemy masłem 12 10-centymetrowych form. Owijamy boki i dno form folią. Kruszymy krakersy w mikserze na drobny proszek. Dodajemy masło, cukier i sól. Mieszamy aż składniki się połączą. Wkładamy równą ilość ciasta do wszystkich form. Wyrównujemy wierzch łopatką. Stawiamy formy na papierze do pieczenia. Pieczemy aż kruszonka stanie się twarda i zyska złoto-brązowy kolor. To trwa około 15 minut. Wyjmujemy formy z piekarnika i studzimy.

Przygotowujemy ciasto na sernik nowojorski zgodnie z przepisem. Wlewamy masę serową do przygotowanych form. Wstawiamy formy do dwóch dużych naczyń żaroodpornych. Ostrożnie wlewamy do naczyń wrzątek, żeby sięgał do połowy form z ciastem. Pieczemy ciasta aż staną się miękkie w środku, 15-20 minut. Wyłączamy piekarnik. Zostawiamy ciasta w środku. Lekko otwieramy drzwiczki piekarnika. Zostawiamy serniki na godzinę. Wyjmujemy formy z piekarnika i studzimy. Chłodzimy bez przykrycia przynajmniej przez 6 godzin lub całą noc. Dekorujemy serniczki polewą wiśniową. Chłodzimy aż polewa zgęstnieje, przynajmniej przez 2 godziny.



Polewa wiśniowa:

2 kilogramy wiśni (duże, ciemne wiśnie)

½ miarki cukru

½ miarki soku z cytryny

1 łyżka żelatyny w proszku





Przygotowanie:

Drylujemy wiśnie. Wsypujemy pół kilograma wiśni do miksera. Miksujemy z cukrem i sokiem z cytryny. Mieszamy do otrzymania gładkiej masy. Przecedzamy sos przez drobne sito. Wlewamy 1 miarkę puree wiśniowego do rondelka. Posypujemy żelatyną i odstawiamy na 10 minut. Kiedy żelatyna spęcznieje gotujemy sos na średnim ogniu aż żelatyna się rozpuści. Łączymy żelatynowy sos, pozostałe puree i całe wiśnie. Nakładamy polewę na serniczki.





*Uwaga*

• 5 – 6 wiśni na każdym serniczku i 2 - 3 łyżki polewy

• Chłodzimy aż polewa zgęstnieje, minimum 2 godziny

• Usuwamy żelatynę z form za pomocą palnika





© Martha Stewart

powrót

Podobne przepisy

Ciasto z brzoskwiniami i jeżynami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Brzoskwinie (odc. 14)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pieróg z brzoskwiniami i sosem z chardonnay
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.22)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Brownies – superczekoladowe ciasto
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Sernik na zimno z malinami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Kruche ciastka cytrynowo - tymiankowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.