Makuszek na białkach

Makuszek na białkach
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywno, jeśli chcemy, możemy je ubić z dodatkiem 1-2 żółtek.
Następnie stopniowo dosypujemy łyżka po łyżce cukier.
Mąkę z proszkiem przesiewamy przez sito i dodajemy do ciasta łyżka po łyżce, nadal ubijając.
Następnie dosypujemy mak i mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Małą, prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Wierzch wyrównujemy i wstawiamy do pieca na ok. 20 minut. Na jeszcze ciepłe ciasto kładziemy kawałki czekolady, rozsmarowujemy ją po wierzchu, jak tylko zacznie się rozpuszczać. Studzimy całość i kroimy na kawałki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA