Marieta  Marecka

Makuszek na białkach


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Makuszek na białkach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

5 białek

5 łyżek mąki

5 łyżek cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 ½ łyżki maku

100 g mlecznej czekolady

 

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywno, jeśli chcemy, możemy je ubić z dodatkiem 1-2 żółtek.
Następnie stopniowo dosypujemy łyżka po łyżce cukier.
Mąkę z proszkiem przesiewamy przez sito i dodajemy do ciasta łyżka po łyżce, nadal ubijając.
Następnie dosypujemy mak i mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Małą, prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Wierzch wyrównujemy i wstawiamy do pieca na ok. 20 minut. Na jeszcze ciepłe ciasto kładziemy kawałki czekolady, rozsmarowujemy ją po wierzchu, jak tylko zacznie się rozpuszczać. Studzimy całość i kroimy na kawałki.

powrót

Podobne przepisy

Włoskie ciasto z polenty i ricotty
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Biszkoptowa babka z brązowym cukrem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta tatin z czerwonej cebuli z tymiankiem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chleb dyniowo-imbirowy
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Powrót do czarnego lasu
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia niemiecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.