Makrela zapiekana w cieście z marynowanym ogórkiem

Przepis z programu Ideał (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Makrela zapiekana w cieście z marynowanym ogórkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Sałatka ogórkowa:

1 ogórek

szczypta cukru

1 łyżka nasion żółtej gorczycy

ocet jabłkowy

1 łyżka listków natki pietruszki



2 świeże makrele, sprawione i oczyszczone

200 g mięsa z surowych kiełbasek wieprzowych

drobno posiekany mały pęczek natki pietruszki

drobno posiekany mały pęczek estragonu

1 opakowanie kruchego ciasta

mąka pszenna, do oprószenia

1 rozkłócone jajko



Przygotowanie:

Pokrój ogórek wzdłuż na paski obieraczką do jarzyn, omijając gniazdo nasienne. Przełóż paski do miski. W małym garnku odpornym na kwasy zmieszaj cukier, sól, gorczycę i ocet. Podgrzewaj, aż sól i cukier się rozpuszczą. Zdejmij garnek z ognia i zalej marynatą poszatkowany ogórek. Wstaw go do lodówki przynajmniej na godzinę. Rozłóż filety z makreli na płasko tak, żeby grzbiet był cały, pozostawiając nie naruszone ogony i starannie usuń ości. Dopraw mięso ryb solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wymieszaj w misce mięso z kiełbasek, natkę pietruszki oraz estragon i dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podziel mieszankę na dwie równe części i zroluj każdą na kształt kiełbaski. Włóż po jednej do każdej makreli i złóż filety, dociskając je do farszu. Rozgrzej piekarnik do 180oC/160oC z termoobiegiem. Rozwałkuj ciasto na oprószonym mąką blacie i przekrój na dwa równe prostokąty. Ułóż makrelę pośrodku każdego kawałka ciasta, owiń i szczelnie sklej krawędzie. Zrób ‘łuski’ na cieście nożem do masła albo łyżeczką. Ułóż ryby na blasze do pieczenia i posmaruj rozkłóconym jajkiem za pomocą pędzla. Piecz 15-20 minut, aż ciasto będzie mocno rumiane, a ryby i farsz upieczone. Wyjmij je z piekarnika i odstaw na 10 minut, by odpoczęły. Osącz marynowany ogórek i wymieszaj z posiekaną natką pietruszki. Podaj zapiekanki na ciepło w towarzystwie sałatki z ogórków.

powrót

Podobne przepisy

Carpaccio z łososia z koprem włoskim
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Losoś i koper (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Carpaccio z łososia i halibuta
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Dorsz zapiekany pod bekonowo - musztardowym chrustem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szaszłyk z dorsza i łososia z domowym sosem teriyaki
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.