Makrela pod niebieskim serem z jabłkami i buraczkami

Makrela pod niebieskim serem z jabłkami i buraczkami
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Składniki:

  • 2 jabłka
  • obrane i posiekane
  • kawałek masła + do posmarowania blachy i ryb
  • 1 łyżka stołowa wody
  • 2 ugotowane buraki
  • pokrojone w kostkę
  • sól i pieprz
  • 4 filety z makreli
  • 50-75 g pokruszonego
  • niebieskiego sera dojrzewającego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Jabłka obierz ze skórki i posiekaj w kostkę. Do rondla wrzuć kawałek masła. Dodaj jabłka, wlej wodę. Duś na małym ogniu, aż zmiękną. Wystudź. Do miksera wrzuć ugotowane buraki pokrojone w kostkę. Dodaj ugotowane jabłka. Zmiksuj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż do miski.
Dokładnie wyfiletuj porcje makreli. Wytnij ze środka ciemny pas mięsa. Blachę posmaruj masłem, posyp solą i pieprzem. Ułóż filety. Posmaruj masłem. Posyp solą. Grilluj przez 5-6 minut, aż będą chrupiące. Na wierzch wrzuć pokruszony, niebieski ser dojrzewający. Wstaw pod grill, aż ser się roztopi.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA