Mark  Bittman

Makrela po japońsku


Przepis z programu Minimalista (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia japońska

Makrela po japońsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

125 ml sosu sojowego

80 ml sake lub wytrawnego sherry

2 łyżki octu ryżowego lub białego octu winnego

5-6 obranych ze skórki plasterków świeżego imbiru

drobno starta skórka z jednej cytryny

3-4 zgniecione ząbki czosnku

4 filety z makreli

ok 450 g

ze skórą

ugotowany biały ryż

posiekany szczypiorek do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Na patelni o średnicy 30 cm (z przykrywką) wymieszać wszystkie składniki oprócz ryby, ryżu i szczypiorku. Dodać 120 ml wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut bez przykrycia. Włożyć rybę skórką do dołu i gotować na wolnym ogniu 7 do 10 minut. (Można przyspieszyć gotowanie przykrywając patelnię, ale nie jest to konieczne). Układać rybę na kopczykach z ryżu, polać sosem. Udekorować szczypiorkiem i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Dorsz miodowy
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gefilte fisz w szarym sosie
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna
Łosoś w papilotach
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sardynki nadziewane z kuskusem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Risotto z węgorzem i foie gras
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Risotto
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Wątroba drętwy wg Daniela Massé
Julie Andrieu
Przepis z programu Francuskie wędrówki Julie (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.