Tomasz Jakubiak

Makaronowa zapiekanka z wędzonym łososiem


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

odsłon: 11754

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

30 dkg ugotowanego makaronu typu świderki

cebula

6 ząbków czosnku

pomidor

garść posiekanej natki pietruszki

25 dkg wędzonego łososia

sok z połowy limonki

łyżeczka kminu rzymskiego

2 łyżeczki słodkiej papryczki

jajko

5 łyżek kwaśnej gęstej śmietany

sól

pieprz

1/2 szklanki białego wytrawnego wina

10 dkg żółtego sera

łyżka bułki tartej

 

sałatka:

20 truskawek

sałata rzymska

szklanka maślanki

ząbek czosnku

pieprz

łyżka oliwy

sok z limonki

Przygotowanie:

Cebulę, czosnek i pomidora pokrój w drobną kostkę. Wędzonego łososia na większe kawałki.
Wszystkie pokrojone składniki przesyp do miski i wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki: natkę pietruszki, sok z limonki, kmin, słodką paprykę, jajko, śmietanę, makaron świderki, wino.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj starty ser.
Wszytko przełóż do żaroodpornego naczynia. Wierzch posyp bułką tartą. Piecz przez 15 minut w 180 stopniach.
Przygotuj sałatkę. Truskawki pokrój w ćwiartki, a sałatę rzymską na większe kawałki. Przygotuj szybki sos. Do maślanki dodaj starty czosnek, sok z limonki, oliwę. Dopraw solą i pieprzem. Sałatę i truskawki zalej sosem.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka pasterska z puree ziemniaczanym po irlandzku
Sophie Dahl
Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Jarmuż z białą fasolą pod ciastem francuskim
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Pieczone ziemniaki z pomidorami i bazylią
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tęczowa zapiekanka
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Tortilla de patata i aioli z wędzoną papryką
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.