Anna Olson

Makaroniki kokosowe


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Makaroniki kokosowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 białka

1 i 1/3 szklanki cukru

1/3 szklanki mleka kondensowanego

szczypta soli

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

2 i ½ szklanki wiórków kokosowych

¼ szklanki mąki

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 150°C. W dużym rondlu zmieszać białka, cukier, mleko kondensowane, sól, oba ekstrakty i wiórki kokosowe. Do mieszaniny przesiać mąkę i dobrze wymieszać. Postawić na średnim ogniu i gotować 5 minut, ciągle mieszając. Potem zwiększyć nieco ogień i gotować 3-5 minut, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od ścianek i dna rondla. Przełożyć masę do miski, ostudzić i chłodzić przez godzinę w lodówce. Na blachę wyłożoną pergaminem wyłożyć czubate łyżeczki masy w odległości 5 cm od siebie. Piec na środkowej półce piekarnika 20-25 minut, dopóki brzegi wiórków nie zaczną się rumienić. Pozostawić na blasze do ostygnięcia. Przechowywać do 10 dni w szczelnym pojemniku.

powrót

Podobne przepisy

Ciastka chaussons aux pommes
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Placek trzech króli
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.