Makaron ze szczypiorem siedmiolatki i prażonym kokosem

Makaron ze szczypiorem siedmiolatki i prażonym kokosem
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Roger Mooking

Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień (odc.17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Ilość osób:
4

Przygotowanie:



Dressing ze szczypiorem siedmiolatki:
1 szklanka oliwy
1 pęczek szczypioru siedmiolatki, oddzielone części białe od zielonych
1 mały, posiekany ząbek czosnku
1 łyżka octu z białego wina
1 łyżeczka musztardy dijońskiej
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól
pieprz

Makaron z prażonym kokosem:
0,34 kg makaronu w kształcie kokardek ugotowanego wg wskazówek na opakowaniu
1 łyżka oleju roślinnego
1 czerwona cebula pokrojona w plastry
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
1 żółta papryka pokrojona w kostkę
1 pomarańczowa papryka pokrojona w kostkę
dressing ze szczypiorem siedmiolatki
1 szklanka posiekanej pietruszki
1 szklanka prażonych, niesłodzonych wiórków kokosowych
sól
pieprz

Dressing ze szczypiorem siedmiolatki:
Przygotuj grill. Białe kawałki szczypioru skrop oliwą. Grilluj białe kawałki szczypioru siedmiolatki, aż zmiękną i przyrumienią się. Do blendera włóż białe kawałki szczypioru, zielone kawałki szczypioru, czosnek, dodaj ocet z białego wina, musztardę dijońską i oliwę. Miksuj, aż otrzymasz gładką masę. Przełóż masę do miski, wymieszaj z kwaśną śmietaną, dopraw solą i pieprzem.

Makaron z prażonym kokosem:
Przygotuj grill. Wymieszaj w misce ugotowany makaron z 2 łyżeczkami oleju roślinnego. Okręgi z czerwonej cebuli skrop 1 łyżeczką oleju, dopraw solą. Cebulę grilluj, aż zmięknie (ok. 10 min).
Pokrój czerwoną cebulę w kostkę. Do makaronu dodaj paprykę, czerwoną cebulę, dressing ze szczypiorem siedmiolatki, posiekaną pietruszkę, sól i pieprz. Wymieszaj. Udekoruj prażonym kokosem.

Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA