Tomasz Jakubiak

Makaron ze schabem i boczniakami


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski

Makaron ze schabem i boczniakami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

250 g makaronu typu świderki

30 dkg schabu wieprzowego

cebula

4 boczniaki

2 łyżki oliwy

3 szkl. makaronu świderki

łyżeczka soli

łyżeczka tabasco

łyżka sera pleśniowego

0,5 szkl. słodkiej śmietany

2 szczypty gałki muszkatołowej

garść pomidorów koktajlowych

cytryna

kilka listków bazylii

Przygotowanie:

Na oliwie przesmaż posiekaną w piórka cebulę i cienkie paski schabu. Następnie dodaj kawałki boczniaków. Całość dopraw gałką, solą i pieprzem. Dodaj śmietanę oraz ser. Mieszaj, aż wszystko ładnie się połączy. Następnie dodaj tabasco i posiekaną natkę pietruszki.
Makaron ugotuj i dorzuć do sosu wraz z 4-5 łyżkami wody z gotowania. Pomidory posiekaj i wymieszaj z bazylią, oliwą i sokiem z cytryny. Pomidorki podawaj na makaronie. Smacznego!




powrót

Podobne przepisy

Makaron z krewetkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z sosem maślanym z cytryną i rozmarynem
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Penne carbonara
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron ryżowy smażony z krewetkami i tofu
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.