Makaron z sosem z wątróbek drobiowych

Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Makaron z sosem z wątróbek drobiowych
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300 g makaronu tagliatelle lub linguine

Sól i świeżo zmielony pieprz

50 – 100 g świeżo startego parmezanu

75 g niesolonego masła

1 mała cebula

400 g wątróbek drobiowych

50 ml wina marsala lub sherry

1 biała trufla lub ew. 30 g suszonych borowików i 2 łyżeczki oliwy truflowej

 

 

Przygotowanie:


W dużym garnku zagotować wodę, osolić, wrzucić makaron i ugotować al dente, według zaleceń na opakowaniu. Tymczasem obrać cebulę i drobno posiekać. Wątróbki oczyścić i pokroić w kostkę. Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody, osączyć (płyn zachować) i drobno posiekać. Na dużej patelni stopić 50 g masła, wrzucić cebulę i mieszając smażyć ok. 5 – 7 minut, aż zacznie się rumienić.
Dodać wątróbki, zamieszać i smażyć 3 – 4 minuty. Wlać wino, doprawić solą i pieprzem, na tarce o drobnych oczkach zetrzeć na patelnię nieco trufli lub dodać posiekane borowiki. Zamieszać i dusić 1 minutę. Osączyć makaron i wrzucić na patelnię. Podlać wodą z gotowania makaronu lub z moczenia grzybów (2 – 4 łyżki). Dodać resztę masła i wszystko razem dobrze wymieszać. Rozłożyć na talerze, posypać startą na płatki truflą (lub skropić oliwą truflową) i parmezanem i od razu podawać.

powrót

Podobne przepisy

Domowe cannelloni z pastą  fasolową
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Spaghetti a’la bolognese dla Jasia
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
(odc.01) penne alla vesuviana
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

#Buco

06.12.2011 16:13


Dźwirzyno

CYTUJ

Ogólnie przepis jak najbardziej spoko, zrobiłem go na drugi dzień po obejrzeniu w telewizji Dwóch Włochów. Oczywiście nie miałem trufli i je zastąpiłem papryką czerwoną, która dodatkowo bardzo fajnie wpłynęła na koloryt dania. Przysmażyłem ją na maśle i dodałem pod koniec smażenia wątróbek. Dodałem także świeżą bazylie przed parmezanem. Rodzinka zjadła aż się uszy trzęsły. Więcej takich w sumie prostych i świeżych przepisów.
Buco

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.