Makaron z sosem z wątróbek drobiowych

Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Makaron z sosem z wątróbek drobiowych
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300 g makaronu tagliatelle lub linguine

Sól i świeżo zmielony pieprz

50 – 100 g świeżo startego parmezanu

75 g niesolonego masła

1 mała cebula

400 g wątróbek drobiowych

50 ml wina marsala lub sherry

1 biała trufla lub ew. 30 g suszonych borowików i 2 łyżeczki oliwy truflowej

 

 

Przygotowanie:


W dużym garnku zagotować wodę, osolić, wrzucić makaron i ugotować al dente, według zaleceń na opakowaniu. Tymczasem obrać cebulę i drobno posiekać. Wątróbki oczyścić i pokroić w kostkę. Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody, osączyć (płyn zachować) i drobno posiekać. Na dużej patelni stopić 50 g masła, wrzucić cebulę i mieszając smażyć ok. 5 – 7 minut, aż zacznie się rumienić.
Dodać wątróbki, zamieszać i smażyć 3 – 4 minuty. Wlać wino, doprawić solą i pieprzem, na tarce o drobnych oczkach zetrzeć na patelnię nieco trufli lub dodać posiekane borowiki. Zamieszać i dusić 1 minutę. Osączyć makaron i wrzucić na patelnię. Podlać wodą z gotowania makaronu lub z moczenia grzybów (2 – 4 łyżki). Dodać resztę masła i wszystko razem dobrze wymieszać. Rozłożyć na talerze, posypać startą na płatki truflą (lub skropić oliwą truflową) i parmezanem i od razu podawać.

powrót

Podobne przepisy

Leniwe kluski z karmelizowanymi pomarańczami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pasta vongole
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z sosem maślanym z cytryną i rozmarynem
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

skomentuj przepis

#Buco

06.12.2011 16:13


Dźwirzyno

CYTUJ

Ogólnie przepis jak najbardziej spoko, zrobiłem go na drugi dzień po obejrzeniu w telewizji Dwóch Włochów. Oczywiście nie miałem trufli i je zastąpiłem papryką czerwoną, która dodatkowo bardzo fajnie wpłynęła na koloryt dania. Przysmażyłem ją na maśle i dodałem pod koniec smażenia wątróbek. Dodałem także świeżą bazylie przed parmezanem. Rodzinka zjadła aż się uszy trzęsły. Więcej takich w sumie prostych i świeżych przepisów.
Buco

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.