Agnieszka Kręglicka

Makaron z sosem śmietankowym


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Makaron z sosem śmietankowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

makaron jajeczny fettuccine

2 łyżki masła

200 ml śmietany kremówki

świeżo tarty parmezan

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

 

Przygotowanie:

Makaron wrzucić do dużej ilości posolonego wrzątku. Rozpuścić masło, dodać śmietankę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Kiedy zacznie gęstnieć dodać parmezan i zamieszać. Odcedzić makaron ugotowany al dente, połączyć z sosem.

Dodatki fakultatywne:
100 g pieczarek pokrojonych w plasterki, posiekane 2 ząbki czosnku - podsmażyć plasterki pieczarek z czosnkiem na maśle, doprawić pieprzem, gałką muszkatołową. Zalać śmietanką, zagotować, dodać parmezan i jak się rozpuści, połączyć z makaronem


paseczki wędzonego łososia, białe wino, koperek, czerwony pieprz - na maśle podsmażyć łososia, polać winem, odparować, dodać śmietankę, koperek, pieprz czerwony, gotować aż sos zgęstnieje, połączyć z makaronem


gorgonzola, brandy, pieprz, parmezan - na maśle rozpuścić gorgonzolę, dolać brandy, zagotować, dodać śmietankę, pieprz, parmezan i połączyć z makaronem

powrót

Podobne przepisy

(odc.01) penne alla vesuviana
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Omlet makaronowy z grzybowym sosem
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Sos surowy z różnymi pomidorami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Nadziewana cykoria zapiekana w paskach makaronu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Penne carbonara
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Grzelak

postów: 6

30.10.2015 14:30

CYTUJ

taki makaron to ja mogę jeść codziennie.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.