Paul Merret

Makaron z sosem serowym


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Makaron z sosem serowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

400 g makaronu (duże muszle lub kolanka)

500 g mieszanych grzybów

pokrojonych na paski

5-6 młodych porów

cienko pokrojonych

około 6 łyżek tartego parmezanu (do smaku)

oliwa (do dolania do makaronu)

kawałek masła i olej roślinny (do smażenia)

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ugotować makaron i przelać zimną wodą.
Wlać odrobinę oliwy i wymieszać (dzięki temu makaron nie będzie się sklejał). Rozgrzać porządnie trochę oleju na patelni, dodać masło i natychmiast włozyć grzyby. Smażyć grzyby na złoto. W rondlu roztopić masło i dodać mąkę. Podgrzewać przez mniej więcej minutę. Mieszając, wlewać stopniowo mleko. Kiedy całe mleko zostanie już dolane, doprowadzić sos do wrzenia, zdjąć garnek z ognia i dodać ser. Wymieszać, tak, by połączył się z sosem. Spróbować i ewentualnie dodać więcej sera. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać makaron z sosem i cienko pokrojonymi porami oraz podsmażonymi grzybami. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego i posypać tartym parmezanem. Zapiekać przez 30-35 minut, aż wierzch nabierze złotego koloru. Podawać z sałatką z rukoli i pieczywem czosnkowym.

powrót

Podobne przepisy

Makaron fusilli z młodym szpinakiem, pomidorami i cielęciną
Przepis z programu Spalony? (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
Płatki makaronu z pesto
Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.