Antonio  Carluccio

Makaron z sosem liguria pesto


Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w Italii Liguria
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Makaron z sosem liguria pesto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

makaron

piniole

czosnek

świeża bazylia

gruboziarnista sól

oliwa

parmezan

 

 

Przygotowanie:


Do moździerza (może być także garnek) wkładamy sporą garść orzeszków piniowych oraz ząbki czosnku. Dodajemy świeże listki bazylii. Na koniec wsypujemy sól gruboziarnistą. Całość energicznie ucieramy. Następnie dolewamy oliwę – powoli i stopniowo. Sos powinien uzyskać konsystencję emulsji. Dodajemy także parmezan – teraz lub później. Ucieramy sos dalej, dolewając jeszcze trochę oliwy.

powrót

Podobne przepisy

Spaghetti carbonara
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
 Gnocchi z grzybami, żurawiną i ricottą
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gnudi z masłem i szałwią
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Lasagne z rosołem
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.