Maryla Musidłowska

Makaron z prawdziwkami


Przepis z programu Maryla al dente (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 9815

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 szalotki

4 ząbki czosnku

100 g masła

6 ziarenek jałowca

skórka otarta z jednej cytryny

600 g prawdziwków (mogą być mrożone)

300 ml śmietanki 30 %

100 ml Martini extra dry

gałązka świeżego rozmarynu

sól

pieprz

makaron orkiszowy

kolanka lub świderki 400 g

sól do gotowania makaronu

100 g pecorino lub sera bursztyn

 

Przygotowanie:

Nastaw wodę na makaron. Obierz i posiekaj szalotkę i czosnek. Utłucz w moździerzu jałowiec. W rondlu rozpuść masło, dodaj czosnek, szalotkę i jałowiec. Duś aż szalotka i czosnek się zeszklą. Dodaj grzyby, wermut, połowę skórki cytrynowej i igiełek rozmarynu. Kiedy płyn odparuje wlej śmietankę. Odparuj, aż sos zgęstnieje. Dodaj resztę skórki i rozmarynu. Dopraw solą i pieprzem. Posól wodę na makaron i ugotuj go al dente (ok. 5 minut) Połącz odcedzony makaron z sosem. Podawaj ze świeżo utartym pecorino, albo serem bursztyn.

powrót

Podobne przepisy

 Gnocchi z grzybami, żurawiną i ricottą
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z orlicy
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
Gnudi z masłem i szałwią
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Domowe cannelloni z pastą  fasolową
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Spaghetti z czosnkiem, szpinakiem i chili
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Łazanki z młodą kapustą i boczkiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

skomentuj przepis

mikohajka

postów: 2

24.03.2016 14:19

CYTUJ

oj zjadłabym z wielką chęcią taki makaronik

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.