Makaron z owocami morza

Przepis z programu Pyszne weekendy Billa (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

Makaron z owocami morza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g spaghetti

50 g masła

3 łyżki oliwy

3 ząbki czosnku

drobno posiekane

½ łyżeczki płatków chili

800 g omułków

oczyszczonych

800 g małży

osączonych i oczyszczonych

100 ml białego wina

150 g obranych brązowych krewetek

3 łyżki posiekanej natki

 

 

Przygotowanie:


W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i ugotuj makaron al dente zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedź i odstaw. Rozgrzej oliwę i masło na patelni z pokrywą. Dodaj czosnek, płatki chili i podsmażaj 1 minutę. Dodaj małże, omułki, białe wino. Nakryj garnek i gotuj 5 minut lub do momentu, gdy muszle się otworzą. Usuń te, które pozostały zamknięte. Dodaj makaron i wymieszaj. Niech soki z owoców morza dokładnie pokryją spaghetti. Dopraw solą, pieprzem, dodaj brązowe krewetki i natkę. Przełóż na talerze i podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Kluski drożdżowe na parze
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Pampuchy poznańskie z mięsem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pasta fresca z domowym pesto
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Farfalle ze śmietaną i grzybami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 39)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Studencka zapiekanka z makaronem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Cannelloni ze szpinakiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Zapiekanki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.