Agnieszka Kręglicka

Makaron z owocami morza al cartoccio


Przepis z programu Para w kuchni (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Makaron z owocami morza  al cartoccio
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

250 g spaghetti

200 g muli w muszlach

200 g małży wenusówek

100 g krewetek

1/4 szklanki oliwy extra vergine

1/4 szklanki białego wina

2 posiekane ząbki czosnku

1/2 szklanki posiekanych pomidorów pelati

kruszone chilli

suszone oregano

świeżo mielony pieprz

sól

 

Przygotowanie:

Rozgrzać oliwę na dużej patelni, dodać czosnek, chilli i szczyptę oregano. Kiedy czosnek zapachnie wlać na patelnię wino i dodać małże. Chwilę smażyć, aż małże się otworzą, dodać krewetki, zamieszać. Dodać pomidory, uzupełnić przyprawy. Makaron ugotować na pół twardo, nim osiągnie stan al dente i odcedzić. Wymieszać z sosem. Rozdzielić makaron do indywidualnych paczek z folii aluminiowej, zamknąć je zwijając brzeg. Na 10 minut przed podaniem wstawić do gorącego piekarnika, zagrzać i podawać spuchnięte od pary w paczuszkach z folii.

powrót

Podobne przepisy

Makaron orkiszowy z orzechami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kalmary w zielonym sosie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Spaghetti  z tuńczykiem
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Makaron z sosem śmietankowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

darrick

postów: 3

02.03.2011 20:41

CYTUJ

tego szukałem , dzieki :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.