Makaron z listkami rzepy i aromatycznym pesto

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Makaron z listkami rzepy i aromatycznym pesto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

350g długiego makaronu fusilli

700g listków rzepy (możemy zastąpić różyczkami brokuła lub kalafiora)

150g sera scamorza (możemy użyć oscypka)

1 pęczek bazylii

1 pęczek pietruszki

2 ząbki czosnku

szczypta pikantnej papryczki peperoncino

150ml oliwy z oliwek

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Oczyszczamy liście rzepy, obcinamy łodygi i twardsze liście; odrywamy wierzchołki i najdelikatniejsze liście, myjemy w zimnej wodzie. Obieramy ser scamorza ze skórki i kroimy w plasterki. Bazylię i pietruszkę myjemy i delikatnie osuszamy, miksujemy obrany czosnek i peperoncino, dodajemy bazylię i pietruszkę, szczyptę soli i pieprzu, kilka kropel oliwy i miksujemy do uzyskania jednorodnego sosu. Na koniec dodajemy ponownie kilka kropel oliwy. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, solimy i gotujemy makaron. 5 minut przed zakończeniem gotowania dodajemy posiekane liście rzepy (lub różyczki brokuła). Na patelni podgrzewamy pozostałą część oliwy, dodajemy ugotowany al dente makaron z liśćmi rzepy, przygotowany sos z bazylii i pietruszki oraz dodajemy dwie łyżki wody, w której gotowaliśmy makaron. Mieszamy, zdejmujemy z ognia, dodajemy plasterki sera scamorza i ponownie mieszamy.

powrót

Podobne przepisy

(odc.01) spaghettini z krabem, cytryną i chili
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z sosem putanesca
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gwiazdki na niebie - Izabela Kulińska
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Makaron z prawdziwkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Łazanki z młodą kapustą i boczkiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Piersi z kurczaka podane na makaronie casarecce
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.