Maryla Musidłowska

Makaron z krewetkami


Przepis z programu Maryla al dente (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 10398

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg krewetek ze skorupkami

2 szalotki

1 łodyga selera naciowego

1 marchewka

1 czerwona ostra papryka

cytryna

bulion rybny w paście lub kostce

3 łyżki oliwy

0,5 szklanki Martini dry

0,5 szklanki Martini Bianco

2 łyżki masła

pęczek kolendry

pietruszki lub listki selera naciowego

400 g makaronu orkiszowego - np. Bartolini

 

Przygotowanie:

Obierz i posiekaj szalotkę, seler naciowy, marchewkę i czerwoną ostrą paprykę. Zesterem zeskrob skórkę z cytryny. Nastaw wodę na makaron. Na oliwie usmaż warzywa (marchew, seler, szalotkę), dodaj ostrą paprykę, skórkę z cytryny, posól bulionem rybnym. Wrzuć krewetki, wymieszaj. Wlej wermut, przykryj patelnię i duś potrawę nie dłużej niż 10 minut. Po przykryciu patelni wrzuć makaron orkiszowy do posolonego wrzątku. Ugotuj al dente (4 do 5 minut). Odcedź ugotowany makaron i dodaj do krewetek. Na końcu spróbuj i dopraw łyżką świeżego masła. Posiekaj kolendrę (pietruszkę lub listki selera naciowego), które na końcu dodasz do potrawy.

powrót

Podobne przepisy

Karczochy z makaronem penne
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na Sycylii (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Farfalle ze śmietaną i grzybami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 39)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pyzy z warzywnym nadzieniem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.