Roger Mooking

Makaron z curry i serem


Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski

Makaron z curry i serem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki:

½ szklanki masła

1 łyżeczka oleju roślinnego

½ czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę

2 ząbki czosnku pokrojone w kostkę

1 zielone chili, przekrojone (opcjonalnie)

1 łyżka curry w proszku

¼ szklanki plus 2 łyżki mąki

5 szklanek mleka 2%

2 ½ szklanki startego sera provolone (albo innego łagodnego sera, na przykład mozzarelli)

600 g makaronu ugotowanego wg wskazówek na opakowaniu

½ szklanki bułki tartej

1 pęk szparagów z odciętymi końcówkami

sól



Makaron z curry i serem:

Podgrzej piekarnik do 180°C. W dużym garnku, na średnim ogniu podgrzej masło i olej. Dodaj cebulę, czosnek i zielone chili. Podsmaż, aż zmiękną (ok. 2 min). Dodaj curry w proszku i mąkę – w ten sposób stworzysz zasmażkę. Dobrze wymieszaj, żeby nie powstały żadne grudki (ok. 1 min). Mieszając dodaj mleko. Niech powstanie ładny, kremowy sos. Zagotuj i mieszaj jeszcze 2 minuty. Zdejmij z ognia, wyjmij chili, dodaj 2 szklanki startego sera i wymieszaj. Dodaj makaron do sosu curry, zamieszaj i dopraw solą. Przełóż makaron z sosem do brytfanny. Wierzch posyp ¼ bułki tartej ¼ szklanki sera. Na bułce tartej i serze ułóż szparagi. Posyp je resztą bułki tartej i serem. Piecz 30 – 40 min, aż wierzch zarumieni się.



Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".



powrót

Podobne przepisy

Sztrukle z nadzieniem serowym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Makaron z prawdziwkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti marinara
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.