Andrzej Polan

Makaron z brukselką, kurkami i białą kiełbasą


Przepis z programu Czy na pewno umiesz gotować? (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

odsłon: 5008

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 op. makaronu callabrini

10 brukselek

kilka grzybów kurek

4 białe surowe kiełbasy

2 cebule czerwone

jabłko antonówka lub szara reneta

koper, lubczyk, tymianek

olej do smażenia

100 g sera bursztyn

Przygotowanie:

Na patelni przesmażamy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy obraną z osłonki białą kiełbasę, wszystko razem smażymy do momentu, aż kiełbasa zacznie się delikatnie przyrumieniać.
Dodajemy brukselkę podzieloną na pojedyncze listki, jabłko obrane i pokrojone w drobną kostkę. Wszystko doprawiamy pieprzem, delikatnie solą i świeżymi ziołami.
Kurki przesmażamy na maśle kilka sekund i dodajemy świeży tymianek.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu i dodajemy do powstałego sosu. Jeżeli konsystencja sosu jest zbyt gęsta, dodajemy troszkę wody z gotowania makaronu. Na koniec dodajemy sporą ilość startego sera bursztyn.

powrót

Podobne przepisy

Lasagne al forno
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Szybki makaron azjatycki
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Trofie z pesto i sardelami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.01) orecchiette z brokułami, pomidorami i anchois
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Grzybowe ravioli
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

lodozerca

postów: 4

27.11.2015 09:48

CYTUJ

Takie danie to mogę jeść codziennie, tylko gorzej jak przytyję od tego dobrobytu :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.