Andrzej Polan

Makaron z brukselką, kurkami i białą kiełbasą


Przepis z programu Czy na pewno umiesz gotować? (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

odsłon: 5381

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 op. makaronu callabrini

10 brukselek

kilka grzybów kurek

4 białe surowe kiełbasy

2 cebule czerwone

jabłko antonówka lub szara reneta

koper, lubczyk, tymianek

olej do smażenia

100 g sera bursztyn

Przygotowanie:

Na patelni przesmażamy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy obraną z osłonki białą kiełbasę, wszystko razem smażymy do momentu, aż kiełbasa zacznie się delikatnie przyrumieniać.
Dodajemy brukselkę podzieloną na pojedyncze listki, jabłko obrane i pokrojone w drobną kostkę. Wszystko doprawiamy pieprzem, delikatnie solą i świeżymi ziołami.
Kurki przesmażamy na maśle kilka sekund i dodajemy świeży tymianek.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu i dodajemy do powstałego sosu. Jeżeli konsystencja sosu jest zbyt gęsta, dodajemy troszkę wody z gotowania makaronu. Na koniec dodajemy sporą ilość startego sera bursztyn.

powrót

Podobne przepisy

Linguine z mulami i orzechowo- pietruszkowym pesto
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti z czosnkiem, szpinakiem i chili
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti ze smażonymi kiełkami
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Paella makaronowa z owocami morza z ostrą pikadą
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron crozets
Julie Andrieu
Przepis z programu Francuskie wędrówki Julie (odc. 45)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Linguini al olio
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

lodozerca

postów: 4

27.11.2015 09:48

CYTUJ

Takie danie to mogę jeść codziennie, tylko gorzej jak przytyję od tego dobrobytu :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.