Makaron udon w tajskim zielonym curry z bakłażanem

Przepis z programu Bitchin' Kitchen 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Makaron udon w tajskim zielonym curry z bakłażanem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

½ szklanki świeżych liści bazylii

½ szklanki świeżej kolendry

1 łodyga trawy cytrynowej, pokrojona

1 zielona tajska chili

1 szalotka, obrana i przekrojona na pół

4 obrane ząbki czosnku

1 obrany kawałek (2,5 cm) świeżego imbiru

½ łyżeczki mielonego kminu

½ łyżeczki mielonej kolendry

⅓ szklanki mleczka kokosowego

sok z 1 limonki

½ łyżeczki cukru trzcinowego

2 łyżki sosu sojowego

świeżo pokruszony czarny pieprz

2 łyżki sosu rybnego

2 łyżki oleju rzepakowego

4 szklanki ekologicznego bulionu drobiowego lub warzywnego

2 świeże listki limonki kaffir

1 chiński bakłażan, pokrojony w kostkę

1 żółta papryka, pokrojona w kostkę

450 g makaronu udon



Przygotowanie:

Wkładamy do naczynia malaksera bazylię, kolendrę, trawę cytrynową, zieloną chili, szalotkę, czosnek, imbir, kmin, kolendrę, wlewamy ¼ szklanki mleczka kokosowego, sok z limonki, dodajemy cukier, sos sojowy, pieprz i sos rybny. Miksujemy wszystko na pastę. W dużym rondlu rozgrzewamy olej rzepakowy na średnim ogniu i dodajemy pastę curry. Podsmażamy ją mieszając przez 1 minutę. Dolewamy bulion drobiowy lub warzywny, dodajemy listki limonki kaffir i zagotowujemy. Zmniejszamy płomień i gotujemy 10 minut. Dodajemy bakłażan, paprykę, ½ szklanki mleczka kokosowego i gotujemy 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Gotujemy makaron udon w osolonej wodzie al dente. Nakładamy do miski porcję makaronu i polewamy obficie curry.



© Nadia Giosia

powrót

Podobne przepisy

Ragu alla bolognese
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tagliatelle z cebulkami i oliwkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Nadziewana cykoria zapiekana w paskach makaronu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.