Makaron tagliatelle w sosie arabiata

Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Makaron tagliatelle w sosie arabiata
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Przygotowanie sosu pomidorowego

50 g czosnku

100 g klarowanego masła

cebula

15 dag marchewki

10 dag pietruszki

10 dag selera

10 dag ziemniaków

10 dag papryki

10 dag bakłażana

1 kg pomidorów pelatti

10 dag cukinii

Przygotowanie makaronu

1 kg mąki semola

6 jajek

50 ml oliwy

Sos arabiata

800 ml sosu pomidorowego

5 dag czuszki

5 dag czosnku

100 ml oliwy

Pasta arabiata

1 kg makaronu gotowanego

600 ml sosu arabiata

parmezan

natka pietruszki

bazylia

Przygotowanie:

Rozpuszczamy masło w szerokim garnku dodajemy czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i warzywa. Kroimy ziemniaki w plastry i dodajemy. Wszystko razem przesmażamy przez 10 min. Dodajemy pomidory pelatti i gotujemy wszystko przez 4 godziny na bardzo wolnym ogniu. Po upływie tego czasu miksujemy wszystko blenderem i przecieramy przez bardzo drobne sitko. Z mąki, jaj i oliwy zagniatamy ciasto na makaron. Wałkujemy płaty makaronu, a następnie kroimy w cienkie paski, odstawiamy do wysuszenia. Przesmażamy pokrojony czosnek i czuszkę na oliwie, dodajemy sos pomidorowy i doprawiamy do smaku. Gotujemy makaron w osolonej wodzie, dodajemy ugotowany makaron do sosu arabiata, wszystko razem mieszamy, dodajemy tarty parmezan i pokrojoną natkę. Przekładamy na talerz, posypujemy tartym parmezanem i dekorujemy bazylią.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.