Agnieszka Kręglicka

Makaron ryżowy smażony z krewetkami i tofu


Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Makaron ryżowy smażony z krewetkami i tofu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

garść suchego makaronu ryżowego

olej do głębokiego smażenia

6 dużych krewetek

50 g tofu

2 posiekane ząbki czosnku

1/2 łyżeczki utartego korzenia imbiru

1/2 posiekanej ostrej papryczki

olej

sos sojowy

 

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, gdy jest gorący wrzucić czosnek, imbir i papryczkę, zamieszać. Po chwili dodać krewetki i pokrojone w plasterki tofu. Zrumienić. Polać sosem sojowym, odparować. W tym czasie rozgrzać w garnku olej do głębokiego smażenia. Na łyżce cedzakowej ułożyć makaron i suchy zanurzyć w oleju, przyciskając z wierzchu drugą łyżką. Makaron smażąc się urośnie i stanie się chrupki i puchaty. Makaron osączyć, przełożyć na talerz i podać przykryty krewetkami z tofu.

powrót

Podobne przepisy

Tagliatelle z cebulkami i oliwkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z trzema serami
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Szybki makaron azjatycki
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Smażone kalmary podane z sosem tatarskim
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Smażony makaron z chińskim szczypiorkiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Sztrukle z nadzieniem serowym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.