Agnieszka Kręglicka

Makaron ryżowy smażony z krewetkami i tofu


Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Makaron ryżowy smażony z krewetkami i tofu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

garść suchego makaronu ryżowego

olej do głębokiego smażenia

6 dużych krewetek

50 g tofu

2 posiekane ząbki czosnku

1/2 łyżeczki utartego korzenia imbiru

1/2 posiekanej ostrej papryczki

olej

sos sojowy

 

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, gdy jest gorący wrzucić czosnek, imbir i papryczkę, zamieszać. Po chwili dodać krewetki i pokrojone w plasterki tofu. Zrumienić. Polać sosem sojowym, odparować. W tym czasie rozgrzać w garnku olej do głębokiego smażenia. Na łyżce cedzakowej ułożyć makaron i suchy zanurzyć w oleju, przyciskając z wierzchu drugą łyżką. Makaron smażąc się urośnie i stanie się chrupki i puchaty. Makaron osączyć, przełożyć na talerz i podać przykryty krewetkami z tofu.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.