Jamie  Oliver

Makaron pieczony z pomidorami i mozzarellą


Przepis z programu Wielka włoska wyprawa Jamiego
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Makaron pieczony z pomidorami i mozzarellą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

oliwa z pierwszego tłoczenia

1 cebula

obrana i drobno posiekana

2 ząbki czosnku

obrane i drobno posiekane

1-2 suszone

czerwone papryczki chilli

rozgniecione

1,5 kg dojrzałych pomidorów lub 3 puszki po 400 g dobrej jakości

miękkich pomidorów

duża garść świeżych liści bazylii

dowolnie: 1 łyżka octu winnego z czerwonego wina

400 g suchego makaronu orecchiette

4 duże garście świeżo startego parmezanu

3 kulki mozzarelli po 150 g

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C, w garnku zagotować osoloną wodę. Do odpowiednio dużego rondla wlać sporo oliwy, wrzucić cebulę, czosnek i chilli. Smażyć na wolnym ogniu przez 10 minut, aż cebula będzie przezroczysta. Jeśli używacie świeżych pomidorów, czubkiem ostrego nożyka usuńcie twardy środek. Pomidory wrzucić na 40 sekund do wrzątku, aż zacznie odchodzić skórka. Wyjąć łyżką cedzakową i zdjąć garnek z ognia.
Włożyć pomidory do miski i przelać zimną wodą, ściągnąć skórkę, wycisnąć pestki i pokroić na dość duże kawałki. Tak przygotowane świeże pomidory lub pomidory z puszki dodać do cebuli, dolać niepełną szklankę wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 20 minut. Wrzucić do miksera lub malaksera, zmiksować na dość gęsty sos. Porwać liście bazylii, wrzucić do sosu, doprawić do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością octu winnego.
Gdy sos ma odpowiedni smak, doprowadzić wodę do wrzenia. Wrzucić makaron i ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, wymieszać z połową sosu i garścią parmezanu. Wybrać odpowiedniej wielkości brytfannę, rondel lub naczynie żaroodporne. Posmarować oliwą. Ułożyć na dnie warstwę makaronu, przykryć sosem, posypać garścią parmezanu i jedną kulką mozzarelli pokrojonej w plasterki. Układać kolejne warstwy, aż wykorzystacie wszystkie składniki. Na wierzchu powinna się znaleźć gruba warstwa sera. Włożyć do rozgrzanego piekarnika na 15 minut lub do chwili, gdy ser się roztopi i będzie złocisty i chrupiący. Włosi serwują to danie w temperaturze pokojowej lub na zimno, ja wolę gorące.

powrót

Podobne przepisy

Minizapiekanki z ziemniaków
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zapiekanka pasterska
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
Zapiekanka z boćwiny, rodzynek i orzeszków piniowych
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 47)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Zapiekanka z bakłażana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.