Maryla Musidłowska

Makaron orkiszowy z masłem szałwiowym, solonym czosnkiem niedźwiedzim, fasolą i tuńczykiem


Przepis z programu Maryla al dente (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 7220

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

200 g fasoli - Piękny Jaś

pęczek lub mała doniczka szałwii

50 g + łyżka masła

50 g czosnku niedźwiedziego

4 ząbki czosnku

200 g tuńczyka w oleju

duże kawałki

2 łyżki oliwy cytrynowej

400 g makaronu orkiszowego - np. Bartolini

sól

pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Namocz fasolę na noc. Przed gotowaniem odlej wodę z namoczonej fasoli. Wlej świeżą. Nastaw fasolę na ogień. Nie sól wody, bo fasolę soli się pod koniec gotowania. Za wcześnie posolona będzie twarda. Oberwij listki szałwii, odłóż je. Łodyżki wrzuć do wody z fasolą. Usmaż na maśle chipsy z listków szałwii. Wyjmij je na wyłożony papierowym ręcznikiem talerz. Po pół godzinie gotowania, posól fasolę i zmniejsz ogień. Pokrój łodyżki czosnku niedźwiedziego na mniejsze kawałki. Obierz i pokrój ząbki czosnku. Na maśle szałwiowym usmaż czosnek i czosnek niedźwiedzi. Dodaj odcedzoną fasolę. Dodaj tuńczyka z puszki. Popieprz i posól do smaku. Nastaw wodę na makaron. Posól ją. Ugotuj makaron orkiszowy, al dente (ok. 4-5 minut). Podgrzej sos z łyżką masła i łyżką oliwy cytrynowej. Odcedź makaron i wymieszaj makaron z sosem. Obsyp chipsami z szałwii.

powrót

Podobne przepisy

Domowy makaron tagliatelle
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Makaron tagliatelle w sosie arabiata
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti z sosem alla cerepiera
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Neapol (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Linguini al olio
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tagliatelle z białą truflą
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z serem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.