Makaron „hoppers” z sosem kiri hodi

Przepis z programu Moja Sri Lanka (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia lankijska

Makaron „hoppers” z sosem kiri hodi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

na makaron:

450 g mąki ryżowej

sól

500 ml gorącej wody



na kiri hodi:

1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki

1 mała zielona chili, przekrojona wzdłuż na pół

4-6 liści curry

2-centymetrowy kawałek pandanu

2 ząbki czosnku, drobno pokrojone

½ łyżeczki kurkumy

½ łyżeczki kozieradki

1 łyżeczka suszonego tuńczyka w płatkach

1 łyżeczka soli

500 ml mleczka kokosowego

1 łyżka soku z limonki



na sambol kokosowy:

60 g szalotek

1 łyżeczka pieprzu w ziarnach

1 łyżka suszonego tuńczyka płatkach

2 łyżeczki mielonej chili

1 łyżeczka słodkiej papryki

100 g wiórków kokosowych + 100 ml wody

sok z limonki

sól do smaku



Przygotowanie:

Mąkę łączymy z solą i gorącą wodą. Zagniatamy ciasto. Powinno przypominać plastelinę i odchodzić od dłoni. Za pomocą praski robimy z ciasta makaron i wyciskamy go prosto na podkładki do gotowania na parze. Gotujemy makaron na parze 3-5 minut. Przygotowujemy kiri hodi: wszystkie składniki poza mleczkiem kokosowym i sokiem z limonki łączymy ze szklanką wody i gotujemy 5 minut na wolnym ogniu lub do chwili, gdy cebula zmięknie. Dodajemy mleczko kokosowe, mieszając bez przerwy 1-2 minuty. Nie pozwalamy, żeby mleczko się zagotowało. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i sokiem z limonki. W dużym moździerzu tłuczemy posiekane szalotki razem z pieprzem i płatkami z suszonego tuńczyka. Dodajemy chili i paprykę. Powinna powstać gruba pasta. Dodajemy wiórki kokosowe i tłuczemy. Stopniowo dodajemy soku z limonki. Doprawiamy solą.

powrót

Podobne przepisy

Tagliatelle z cebulkami i oliwkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ragu alla bolognese
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Linguine z krabem
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Makaron z prawdziwkami
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Wiosenny makaron garganelli
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Trattoria Bagatto

postów: 4

02.11.2014 10:20

CYTUJ

Trattoria Bagatto lublin

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.