Kylie Kwong

Makaron hokkien - według Kylie


Przepis z programu Kylie Kwong - gotowanie z sercem (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Makaron hokkien - według Kylie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5 łyżek z grubsza pokrojonego imbiru

4 ząbki czosnku

zmiażdżone

1/3 filiżanki kecap manis (słodkiego ]sosu sojowego) (1 filiżanka = 250 ml)

2 łyżki ciemnego octu ryżowego

2 łyżki przyprawy „maggi”

1/3 filiżanki chińskiego wina do gotowania (shaoxing)

2 filety z piersi kurczaka (z wolnego chowu)

pokrojone w grube

ukośne plastry

600g świeżego makaronu hokkien (lub 300 g suchego)

2 łyżki oleju z fistaszków

1 mały ogórek

obrany i pokrojony w skośne plastry

¾ filiżanki pikli z cebuli i marchewki (patrz: przepis na pikle goong goong)

2 łyżki sosu ostrygowego

2/3 filiżanki świeżych grzybków mun

¼ filiżanka listków mięty

szczypta mieszanki pieprzu seczuańskiego z solą (patrz: osobny przepis)

 

 

Przygotowanie:


W moździerzu rozetrzeć z grubsza imbir z czosnkiem na pastę. Połowę pasty wymieszać w misce z kecap manis, octem, „maggi” i połową wina. Włożyć kurczaka, wymieszać rękoma. Przykryć folią i wstawić na godzinę do lodówki. Ugotować w osolonym wrzątku makaron al dente (około 4 minuty). Odcedzić, przelać zimną wodą, odcedzić. W woku rozgrzać olej, smażyć kurczaka, mieszając, przez 2 minuty, aż będzie niemal całkowicie usmażony. Wyjąć kawałki kurczaka z woka, odłożyć. Dodać pozostałą część imbiru z czosnkiem, ogórek i makaron, smażyć, mieszając przez minutę. Dodać pozostałe wino, pikle, sos ostrygowy i grzyby, smażyć, mieszając przez kolejną minutę. Włożyć kawałki kurczaka, smażyć chwilę, aż mięso będzie gotowe, a makaron gorący. Wymieszać z listkami mięty. Nałożyć do miseczek, posypać mieszanką pieprzu seczuańskiego i soli, podawać natychmiast.

powrót

Podobne przepisy

Makaron z rakami a la Ćwierczakiewiczowa
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Makaron z sosem paprykowym
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Domowy makaron tagliatelle
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.