Makaron gryczany z ziemniakami i boćwiną

Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Makaron gryczany z ziemniakami i boćwiną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:



300 g makaronu gryczanego

200 g ziemniaków

200 g boćwiny

100 g kapusty włoskiej

100 g czarnego jarmużu (cavolo nero)

Sól i świeżo zmielony pieprz

80 g niesolonego masła

3 ząbki czosnku

300 g sera toma

100 g startego parmezanu



Przygotowanie:



Rozgrzać piekarnik do 220°C. Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę. Boćwinę umyć, osuszyć, wykroić główny nerw i grubo posiekać. Kapustę i jarmuż podzielić na liście i pokroić w paski. Ser pokroić w kostkę. W dużym garnku zagotować wodę, osolić, wrzucić makaron, kapustę, ziemniaki, jarmuż i makaron, gotować aż będą miękkie, ok. 14 minut. Obrać czosnek i pokroić na plasterki. Na małej patelni stopić masło, wrzucić czosnek i smażyć kilka minut, uważając by się nie zrumienił. Odcedzić makaron, ziemniaki i warzywa, przełożyć do miski. Polać masłem z czosnkiem, dorzucić ser toma, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Ułożyć w formie do zapiekania połowę mieszanki, posypać parmezanem, wyłożyć resztę, posypać wierzch parmezanem. Wstawić do piekarnika i zapiekać 20 minut. Rozłożyć na talerze i podawać gorące.



powrót

Podobne przepisy

Rozgrzewająca owsianka
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Buraczki z pomarańczami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Puree z dyni
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.