Makaron crozets

Makaron crozets
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 45)
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
10

Składniki:

  • 1 kg mąki

  • 2 jaja
  • 2 szklaneczki wody (300 ml)
  • 400 ml gęstej śmietany
  • 400 gr. sera pleśniowego Bleu de Bonneval (lub innego z przerostami pleśni , miękkiego, nie za ostrego))

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ciasto:

wbij jaja do miski i wymieszaj z wodą.
Dodaj kilka garści mąki, aż masa stanie się gęsta, stała, ale jeszcze będzie lepiąca.
Rozsyp resztę mąki na dużej stolnicy z podwyższonymi krawędziami i połóż ciasto na środku.
Rozgniataj i składaj ciasto, kilkakrotnie, tak by wchłonęło dużą ilość mąki. Ciasto musi być twardsze od ciasta chlebowego.
Rozwałkuj ciasto (do grubości ok. 2 mm, pokrój na cienkie paski (0,5 cm), a potem paski pokrój na małe kwadraciki.
Podsypuj mąką paski i kwadraciki, tak by się nie zlepiały.
Potem przesiej kwadraciki ciasta, żeby usunąć nadmiar mąki. Ugotuj je we wrzącej osolonej wodzie.
Gotuj ok. 10 minut.
Odcedź, dodaj śmietanę i ser pokrojony w drobną kostkę.
Wymieszaj i podaj na stół. Podawać z zieloną sałatą lub mięsem, jako danie główne. Tradycyjnie makaron crozets przygotowuje się z mąki gryczanej.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA