David Gaboriaud

Makaron Crozet z dwoma serami, kiełbasa wieprzowa w białym winie i sos pomidorowy


Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski

odsłon: 1078

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

250 g francuskiego gryczanego makaronu prostokątnego Crozet

80 g startego sera Beaufort

80 g sera Tomme pokrojony w kostkę

1 szklanka białego wytrawnego wina

2 pomidory pokrojone w kostkę lub puszka pomidorów pelati

4 francuskie kiełbaski wieprzowe diots (można zastąpić polskimi białymi kiełbasami)

1 cebula drobno pokrojona

30 g masła do smażenia plus 30 g masła do makaronu

oliwa z oliwek

sól

pieprz

Przygotowanie:

Kiełbaski nakłuj widelcem i gotuj kilka minut we wrzącej wodzie, a następnie podsmaż na patelni, aż się zarumienią, odstaw.
Na tej samej patelni zeszklij cebulę na maśle i oliwie, dodaj pomidory, dopraw solą, wymieszaj i podsmaż kilka minut. Wlej wino, wymieszaj z cebulą i pomidorami i dodaj usmażoną kiełbasę. Całość przykryj i duś 15-20 minut na wolnym ogniu. Dopraw do smaku.
Ugotuj makaron wg instrukcji podanej na opakowaniu i odcedź. Przed podaniem wymieszaj ciepły makaron z resztą masła i dwoma rodzajami sera, dopraw do smaku pieprzem.
Serwuj na głębokim talerzu. Porcje makaronu i kiełbasę polej sosem pomidorowym.

powrót

Podobne przepisy

Makaron z rakami a la Ćwierczakiewiczowa
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Makaron z sosem putanesca
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sos surowy z różnymi pomidorami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.