Makaron bucatini na sposób wyspiarzy z Lipari

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Makaron bucatini na sposób wyspiarzy z Lipari
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki

350 g makaronu bucatini

100-150 g tuńczyka w oliwie

50 g drylowanych czarnych oliwek

pęczek pietruszki

ząbek czosnku

100 ml oliwy extra vergine

20 g kaparów solonych

sól i pieprz



Przygotowanie

Obrany czosnek lekko zgniatamy; oliwki kroimy w talarki; umytą i osuszoną natkę pietruszki drobno siekamy. Tuńczyka odsączonego z oliwy rozkruszamy widelcem; kapary obmywamy z soli i osuszamy. Na patelni z oliwą krótko smażymy zgnieciony ząbek czosnku z kilkoma szczyptami pietruszki, dodajemy kapary, oliwki, tuńczyka i gotujemy kilka minut, mieszając od czasu do czasu.

W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, solimy i gotujemy połamany na kawałki makaron bucatini. Ugotowany al dente makaron odcedzamy i łączymy z ragoût z tuńczyka i posypujemy pietruszką.



Źródło: KUCHNIA WŁOSKA

powrót

Podobne przepisy

Kolorowe kluchowisko - Izabela Kulińska
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Spaghetti carbonara
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Omlet makaronowy z grzybowym sosem
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Lasagne z pieczonymi warzywami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.