Makaron bucatini na sposób wyspiarzy z Lipari
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Składniki
350 g makaronu bucatini
100-150 g tuńczyka w oliwie
50 g drylowanych czarnych oliwek
pęczek pietruszki
ząbek czosnku
100 ml oliwy extra vergine
20 g kaparów solonych
sól i pieprz
Przygotowanie
Obrany czosnek lekko zgniatamy; oliwki kroimy w talarki; umytą i osuszoną natkę pietruszki drobno siekamy. Tuńczyka odsączonego z oliwy rozkruszamy widelcem; kapary obmywamy z soli i osuszamy. Na patelni z oliwą krótko smażymy zgnieciony ząbek czosnku z kilkoma szczyptami pietruszki, dodajemy kapary, oliwki, tuńczyka i gotujemy kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, solimy i gotujemy połamany na kawałki makaron bucatini. Ugotowany al dente makaron odcedzamy i łączymy z ragoût z tuńczyka i posypujemy pietruszką.
Źródło:

Podobne przepisy


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Zapiekanki
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Zapiekanki


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska


Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
skomentuj przepis