Laura Calder

Majonez


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Majonez
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 żółtko jajka o temperaturze pokojowej

szczypta soli

½ łyżeczki musztardy dijońskiej

1 łyżeczka octu z białego wina z dodatkiem estragonu

250 ml oleju z pestek winogron (lub warzywnego

rzepakowego bądź z orzechów ziemnych)

sok z cytryny

dla smaku szczypta białego pieprzu

 

 

Przygotowanie:


W dużej misce wymieszaj żółtko jajka, sól, musztardę i ocet. Zacznij mieszać miksturę i dopiero wtedy dodawaj do niej olej kropla po kropli. W ten sposób otrzymasz gęsty, gładki majonez. Do smaku dodaj soli, pieprzu i soku z cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Pasta z cieciorki
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Sos pomidorowy z trawą cytrynową
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Błyskawiczny krem z bananów i borówek
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.