Majonez

Przepis z programu Zabawa w gotowanie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Majonez
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 świeże jajko

1 łyżeczka ostrej musztardy

szklanka oleju słonecznikowego

3 szczypty soli

sok z ćwiartki cytryny

 

 

Przygotowanie:


Oddziel żółtko od białka. Umieść żółtko w dużej misce, białko włóż do lodówki (możesz je wykorzystać później np. do omletu). Do żółtka dodaj łyżeczkę ostrej musztardy i sól. Następnie odstaw żółtko z musztardą i solą na minutę, aby żółtko się ścięło. Pod miskę podłóż kawałek papierowego ręcznika lub ściereczkę, żeby się nie ślizgała podczas mieszania. Następnie cienkim strumieniem wlewaj olej i mieszaj energicznie drewnianą łyżką lub trzepaczką, aż powstanie gładka masa. Do gotowego majonezu można dodać odrobinę ketchupu lub ziół, wtedy zrobi się kolorowy.

powrót

Podobne przepisy

(odc.008) świeża salsa
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Majonez
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
(odc.009) tapenada z suszonych pomidorów
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chutney z daktyli i tamaryndowca
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Salsa mexicana
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Podstawowy beszamel
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.