Si King

Mahallebi


Przepis z programu Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Mahallebi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 puszki słodzonego mleka skondensowanego po 375 ml

500 ml kremówki

60 g cukru demerara

150 g mielonych migdałów

¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego

60 g mączki ryżowej

80 g skrobi kukurydzianej

ekstrakt waniliowy do smaku

200 ml wody różanej

spora garść siekanych migdałów lub pistacji

do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


W garnku wymieszać wszystkie składniki (poza ekstraktem waniliowym, wodą różaną i migdałami/pistacjami do dekoracji). Podgrzewać na małym ogniu, ubijając trzepaczką, aż mieszanina wyraźnie zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Dodać wodę różaną i ekstrakt waniliowy, wymieszać trzepaczką. Rozlać do pucharków, posypać migdałami - pistacjami. Ostudzić, wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny albo na noc.

powrót

Podobne przepisy

Bezy z kremem bananowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Pralinki niespodzianka
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dobre dla dzieci
Wariacja na temat tiramisu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Trufle czekoladowo-marcepanowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Owocowe „jedz i pij”
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.