Si King

Mahallebi


Przepis z programu Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Mahallebi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 puszki słodzonego mleka skondensowanego po 375 ml

500 ml kremówki

60 g cukru demerara

150 g mielonych migdałów

¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego

60 g mączki ryżowej

80 g skrobi kukurydzianej

ekstrakt waniliowy do smaku

200 ml wody różanej

spora garść siekanych migdałów lub pistacji

do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


W garnku wymieszać wszystkie składniki (poza ekstraktem waniliowym, wodą różaną i migdałami/pistacjami do dekoracji). Podgrzewać na małym ogniu, ubijając trzepaczką, aż mieszanina wyraźnie zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Dodać wodę różaną i ekstrakt waniliowy, wymieszać trzepaczką. Rozlać do pucharków, posypać migdałami - pistacjami. Ostudzić, wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny albo na noc.

powrót

Podobne przepisy

Pierogi na słodko - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Fiński naleśnik
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Pomarańcze z kandyzowaną skórką w karmelu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bavarese serowe z konfiturą z czerwonej cebuli
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ravioli
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Creme patissiere z owocami i cynamonem podany z sękaczem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.