Mahallebi

Mahallebi
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.50

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka

Składniki:

  • 2 puszki słodzonego mleka skondensowanego po 375 ml
  • 500 ml kremówki
  • 60 g cukru demerara
  • 150 g mielonych migdałów
  • ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 60 g mączki ryżowej
  • 80 g skrobi kukurydzianej
  • ekstrakt waniliowy do smaku
  • 200 ml wody różanej
  • spora garść siekanych migdałów lub pistacji
  • do dekoracji

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W garnku wymieszać wszystkie składniki (poza ekstraktem waniliowym, wodą różaną i migdałami/pistacjami do dekoracji). Podgrzewać na małym ogniu, ubijając trzepaczką, aż mieszanina wyraźnie zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Dodać wodę różaną i ekstrakt waniliowy, wymieszać trzepaczką. Rozlać do pucharków, posypać migdałami - pistacjami. Ostudzić, wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny albo na noc.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA