Si King

Mahallebi


Przepis z programu Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Mahallebi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 puszki słodzonego mleka skondensowanego po 375 ml

500 ml kremówki

60 g cukru demerara

150 g mielonych migdałów

¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego

60 g mączki ryżowej

80 g skrobi kukurydzianej

ekstrakt waniliowy do smaku

200 ml wody różanej

spora garść siekanych migdałów lub pistacji

do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


W garnku wymieszać wszystkie składniki (poza ekstraktem waniliowym, wodą różaną i migdałami/pistacjami do dekoracji). Podgrzewać na małym ogniu, ubijając trzepaczką, aż mieszanina wyraźnie zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Dodać wodę różaną i ekstrakt waniliowy, wymieszać trzepaczką. Rozlać do pucharków, posypać migdałami - pistacjami. Ostudzić, wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny albo na noc.

powrót

Podobne przepisy

Ravioli
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.03)deser z bananów i burbona
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Gruszki w winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Banany z rusztu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia kreolska
Tiramisu po polsku
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.