Anna Olson

Magdalenki


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Magdalenki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka mąki tortowej

2 łyżki orzechów nerkowca

½ łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

½ kostki + 2 łyżki masła

3 jajka o temperaturze pokojowej

2 żółtka

2/3 szklanki cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

cukier-puder do oprószenia lub 60 g posiekanej stopionej czekolady

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Prażyć orzechy nerkowca na blasze przez 7 minut, wyjąć i ostudzić.
W malakserze zmielić pulsacyjnie orzechy z mąką, aż orzechy będą miałkie. Przesiać do miski przez sito wraz z solą. Przesiać ponownie i dodać okruchy orzechów, które pozostały w sicie.
Stopić masło w rondlu na średnim ogniu. Gotować przez 3-4 minuty, aż stanie się brązowe. Zdjąć masło z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej. Za pomocą miksera ubić na wysokich obrotach żółtka i jajka, aż podwoją objętość. W czasie ubijania stopniowo dodawać cukier. Gdy jajeczna masa stanie się gęsta i jasnożółta, dodać wanilię. Powoli dosypywać mąkę z orzechami, mieszając krótko, aż składniki się połączą. Zmieszać łyżkę ciasta z masłem i dodać do pozostałego ciasta. Szybko zmieszać składniki i wstawić ciasto na 20 minut do lodówki. Natłuścić i wysypać mąką foremki do magdalenek (duża blacha z wgłębieniami w kształcie połówek muszli). Do każdego zagłębienia nałożyć łyżkę ciasta i piec przez 12-15 minut, aż środki ciastek zrobią się sprężyste. Ostudzić ciastka i oprószyć cukrem-pudrem lub zanurzyć do połowy w czekoladzie. Ciastka z czekoladową polewą odkładać na blachę wyłożoną pergaminem. Można włożyć ciastka na 5 minut do lodówki, żeby czekolada szybciej zastygła, ale należy je podawać w temperaturze pokojowej.

powrót

Podobne przepisy

Lilijki miodowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta tatin z jabłkami i kruchym ciastem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Karmelowe brownie
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Brownie
Tort dulce de leche
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Torcik makowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań Odcienek świąteczny (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.