Magdalenki Prousta wg Marie-Claude

Magdalenki Prousta wg Marie-Claude
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 54)
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
18

Składniki:

  • 2 jaja + 1 żółtko

  • 120 gr. mąki
  • 100 gr. cukru
  • 100 gr. masła solonego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Skórka 1/2 pomarańczy eko
  • Skórka 1/2 cytryny eko
  • 1 łyżeczka masy pistacjowej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Weź głęboki talerz, wbij jaja i dodaj żółtko i cukier. Ubij wszystko trzepaczką przez 3 minuty.
Dodaj mąkę z wymieszanym proszkiem do pieczenia.
Rozpuść masło i dodaj do masy. Podziel ją na 3 miseczki. Do pierwszej dodaj skórkę cytryny, do drugiej skórkę pomarańczy, do trzeciej zaś masę pistacjową.
Zakryj folią do żywności i odstaw na 2 godziny (co najmniej).
Nagrzej piekarnik do 190°C (bez termoobiegu). Wstaw magdalenki. Piecz 13 minut.
Podawać ciepłe, do herbaty, jak je jadał Marcel Proust, lub do gorącej czekolady.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA