Marieta  Marecka

Madeira pomarańczowa z konfiturą ananasową z imbirem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 1776

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

(mała forma ok. 17 x 25 cm)

125 g masła o temperaturze pokojowej

125 g cukru

1 łyżeczka pasty z wanilii (ew. 2 łyżeczki dobrej esencji waniliowej)

2 jaja

190 g mąki pszennej

60 g mąki kukurydzianej

¾ opakowania proszku do pieczenia (1,5 łyżeczki)

3 łyżki rumu

2 łyżki mleka

3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej

cukier puder do posypania

Konfitura:

½ świeżego ananasa

2 cm świeżego imbiru

3 łyżki brązowego cukru

2 łyżki syropu klonowego

1 łyżka mąki ziemniaczanej

½ szklanki zimnej wody

ew. ½ szklanki wody do podlania owoców w trakcie smażenia

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jaja i ucieramy dalej. Dodajemy pastę z wanilii, obie przesiane mąki, proszek do pieczenia. Po chwili mieszania dolewamy mleko i rum, a na koniec dodajemy skórkę pomarańczową.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 10 minut, później podwyższamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 20 minut do tzw. suchego patyczka.
W czasie pieczenia ciasta przygotowujemy konfiturę. Ananasa obieramy i kroimy drobno, wrzucamy go do rondelka razem ze starty imbirem, cukrem i syropem klonowym. Podgrzewamy, aż całość zacznie się rozpadać. W szklance rozrabiamy mąkę z wodą i wlewamy do ananasa, zagotowujemy i trzymamy na ogniu ok. 2 minut. Studzimy i przekładamy konfiturą wystudzone ciasto. Jeśli chcemy, możemy ananasa zmiksować.

powrót

Podobne przepisy

Proste ciasto cytrynowe z kremem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta tatin z jabłkami i kruchym ciastem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta z czekoladą i chilli
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Babeczki z owocami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Słone rogaliki drożdżowe z owczym twarogiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Placek z suszonymi śliwkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Justyna123

postów: 2

30.05.2015 17:18

CYTUJ

Kiedy będą pozostałe przepisy z ABC gotowania 4?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.