Lumpia

Przepis z programu Nowe imperium kulinarne (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska

Lumpia
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki oleju roślinnego

450 g mielonej wieprzowiny

2 ząbki czosnku

200 g cebuli

225 g marchwi

180 g kiełków fasoli

300 g kiełków bambusa

150 g dymki

210 g kapusty

1 łyżeczka zmielonego pieprzu

1 łyżeczka soli

30 płatków ciasta na lumpia

olej do smażenia

 

 

Przygotowanie:


Na dużą patelnię lub do woka wlać 1 łyżkę oleju i mocno rozgrzać. Wrzucić wieprzowinę i usmażyć, często mieszając. Wyłożyć mięso na durszlak i osączyć. Obrać czosnek i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Cebulę obrać i posiekać. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce lub zemleć. Kiełki bambusa pokroić w zapałkę. Pokroić dymkę na cienkie plasterki. Kapustę cienko poszatkować.
Wlać na patelnię lub do woka 1 łyżkę oleju i mocno rozgrzać. Wrzucić cebulę i czosnek i smażyć 1-2 minuty na dużym ogniu, cały czas mieszając. Dodać kapustę, kiełki fasoli i bambusa, marchewkę i dymkę, zamieszać i chwilę smażyć, dodać wieprzowinę i smażyć kilka minut na dużym ogniu, cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem i odstawić do ostygnięcia. 3 czubate łyżki nadzienia nałożyć ukośnie na płatek ciasta w pobliżu jednego z rogów i uformować wałeczek. Zawinąć róg ciasta na nadzienie, założyć boki i ciasno zrolować. Zwilżyć róg ciasta wodą i skleić. Odłożyć na tacę i przykryć folią, by ciasto nie wysychało. Podobnie zrolować pozostałe.

powrót

Podobne przepisy

Cantuccini
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.