Tomasz Jakubiak

Luksusowy kapuśniak na bażancie z pomidorami i kabanosami


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy

odsłon: 672

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

bażant

żeberko wędzone

cebula

włoszczyzna

4 liście laurowe

5 szt. ziela angielskiego

mały kawałek imbir

1,5 kg kiszonej kapusty

szklanka soku z kiszonego ogórka i kapusty

4 pomidory słodkie

20 dkg kiełbasy np. Piaszczańskiej

świeży majeranek

 

Majerankowe puree:

5 ziemniaków

2 łyżki masło

ząbek czosnku

kilka gałązek świeżego majeranku

2 łyżki śmietany 12%

Przygotowanie:

Bażanta pokrój na kawałki i dokładnie opłucz pod bieżąca wodą. Włóż do garnka.
Dodaj żeberko wędzone, opaloną cebulę, kawałki włoszczyzny, kawałek świeżego imbiru, liście laurowe i ziele angielskie. Wszystkie składniki zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez 2-3 godziny.
Wywar odcedź. Kiszoną kapustę drobno posiekaj i dodaj do przecedzonego bulionu. Dodaj kawałki pomidorów i szklankę soku z kiszonej kapusty.
Dodaj kawałki kiełbasy i warzywa pokrojone w słupki ( marchew, pietruszkę, por ). Na kocu zupę dopraw świeżym majerankiem.
Idealnym dodatkiem do zupy będzie purée. Ziemniaki ugotuj na purée i zmiksuj ze śmietaną i masłem. Dodaj stary ząbek czosnku i majeranek. Na środku talerza ułóż purée i zalej kapuśniakiem. Smacznego!



powrót

Podobne przepisy

Zupa jabłkowa z bursztynem
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa vâche qui rit
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wiosenne inspiracje - Rozkosz wiosenna
Przepis z programu Wiosenne inspiracje
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Chłodnik z melona
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Drobiowe consomme z zieleniną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chłodnik z pieczonych buraków na soli z krewetkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.