Tomasz Jakubiak

Luksusowy kapuśniak na bażancie z pomidorami i kabanosami


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy

odsłon: 594

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

bażant

żeberko wędzone

cebula

włoszczyzna

4 liście laurowe

5 szt. ziela angielskiego

mały kawałek imbir

1,5 kg kiszonej kapusty

szklanka soku z kiszonego ogórka i kapusty

4 pomidory słodkie

20 dkg kiełbasy np. Piaszczańskiej

świeży majeranek

 

Majerankowe puree:

5 ziemniaków

2 łyżki masło

ząbek czosnku

kilka gałązek świeżego majeranku

2 łyżki śmietany 12%

Przygotowanie:

Bażanta pokrój na kawałki i dokładnie opłucz pod bieżąca wodą. Włóż do garnka.
Dodaj żeberko wędzone, opaloną cebulę, kawałki włoszczyzny, kawałek świeżego imbiru, liście laurowe i ziele angielskie. Wszystkie składniki zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez 2-3 godziny.
Wywar odcedź. Kiszoną kapustę drobno posiekaj i dodaj do przecedzonego bulionu. Dodaj kawałki pomidorów i szklankę soku z kiszonej kapusty.
Dodaj kawałki kiełbasy i warzywa pokrojone w słupki ( marchew, pietruszkę, por ). Na kocu zupę dopraw świeżym majerankiem.
Idealnym dodatkiem do zupy będzie purée. Ziemniaki ugotuj na purée i zmiksuj ze śmietaną i masłem. Dodaj stary ząbek czosnku i majeranek. Na środku talerza ułóż purée i zalej kapuśniakiem. Smacznego!



powrót

Podobne przepisy

Serbska zupa rybna
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia serbska
Zupa z fasoli i chorizo
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Zupa z serem i gruszką
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Chłodnik pomidorowy z kuskusem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.