Jamie  Oliver

Luksusowe ciasto na makaron


Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

Luksusowe ciasto na makaron
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

400 g mąki typ 00, plus do posypania blatu

75 g drobnej semoliny

12 dużych jaj od kur z wolnego wybiegu

2 łyżki oliwy extra vergine



Przygotowanie:

Wsyp mąkę i semolinę do dużej miski i zrób dołek w środku.

Oddziel białka od żółtek. Żółtka włóż do dołka, a białka przelej do torebki strunowej, odłóż do zamrażarki i wykorzystaj przy innej okazji do zrobienia bezy.

Dodaj do żółtek oliwę i 4 łyżki zimnej wody. Rozkłóć żółtka widelcem, stopniowo zagarniając do środka mąkę. Gdy masa zrobi się zbyt gęsta, by mieszać widelcem, zagnieć ciasto rękami oprószonymi mąką i uformuj w kulę.

Wyrabiaj na posypanym mąką blacie jakieś 4 minuty, do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta (jeśli ciasto jest zbyt mokre – podsyp mąką, jeśli zbyt suche – dodaj nieco wody).

Owiń folią spożywczą i odłóż na 30 minut, by odpoczęło.

Podziel ciasto na 4 części i po kolei wałkuj na oprószonym mąką blacie lub przy pomocy maszynki do makaronu, podsypując mąką (resztę ciasta przykryj wilgotną ściereczką), na linguine, tagliatelle lub lasagne na grubość 2 mm, na pierożki ravioli lub tortellini na grubość 1 mm.



© Jamie Oliver

powrót

Podobne przepisy

Tagliatelle z białą truflą
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti carbonara
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Ragu alla bolognese
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Domowy makaron tagliatelle
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Makaron z listkami rzepy i aromatycznym pesto
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.